Bebeklerde Böbrek Taşı Tedavisi
Böyle bir başlık atmama bakmayın, ben sadece İnci’nin tedavi sürecinden bahsedeceğim. Konunun uzmanı değilim…
Tedavimize başladık çok şükür. Öncelikle bir ton idrar tetkikleri ve kan tahlilleri yapıldı. Taş neden oluşuyor? Taşı vücut mu üretiyor yoksa beslenmesi yüzünden mi oluyor? sorularının yanıtını ancak bu testler sayesinde öğrenebilirdik. En büyük korkum vücudunun üretmesiydi. Ama çok şükür ki öyle değilmiş. Yedikleri ile alakalı. O yüzden öncelikle beslenme tarzımızı değiştirdik. Doktorumuzdan yasak listemizi aldık. Bir nevi perhiz uyguluyoruz. Mesela süt ve süt ürünlerini ölçülü tüketiyoruz. Bol sebze ve bol meyve (yasak listesi dışındaki) tüketmeye özen gösteriyoruz. Eti yalnızca bir öğününde yiyor. Şarküteri ürünleri kesinlikle yasak. “Bol limonata içir” dedi doktorumuz ancak İnci pek sevmedi. Şuan çok küçük. Her tada açık değil. Belki ilerleyen günlerde sevebilir.
1 ay boyunca perhizi uyguladık. Taşlarda herhangi bir şekilde küçülme, ufalanma olsaydı bu şekilde devam edecektik. Ancak hiç bir değişiklik olmadı. Hiç bir değişiklik olmamasına sevindim, çünkü büyüyebilirdi de. Bu yüzden şimdi ilaca başladık. İlacımızın etkin maddesi potasyum sitrat.
Potasyum sitrat, sitrik asit, kalsiyum taşlarının meydana geldiği kristallerin birbirine tutunmasını engelleyerek taş oluşumunu azaltır. Sitrat kalsiyuma bağlanır ve böylece kalsiyumun oksalat ve fosfatla bileşik oluşturmasını engeller. Ayrıca oluşmuş taşların büyümesinin önlenmesi için sitratın faydaları vardır. (Kaynak: http://www.urolojiistanbul.com/hasta-rehberi/bobrek-tasi-onleyici-diyet.html)
Tedavimiz de şuan bu aşamadayız. 3 ay sonra tekrar kontrolümüz var. İnşallah o zamana kadar geçmiş olur.
Bir Cevap Yazın