Büyükçekmece İle Mimarsinan Arasında Yer Alan Tarihi Köprü: Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü
Büyükçekmece Kültür Park‘a evlendiğimiz ilk sene gelmiştik. Tabi o zamanlar Muhteşem Süleyman, ayy pardon Muhteşem Yüzyıl dizisi yoktu. O vakit orada bulunan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü‘nü eşimden pek bir hevessiz dinlemiştim. 🙂
Seneler süren muhteşem dizimiz bitti ve “Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü beni çağırıyor, beni oraya tekrar götür” sayıklamalarım başladı. Bu hafta sonu gittik gördük. Kanuni’nin geçemediği köprüden tekrar tekrar geçtik…
Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar seferine çıkarken, Mimar Sinan’ı bu köprünün inşasına başlatmış ancak bittiğini görmemiştir.
İstanbul‘u Avrupa‘ya bağlayan tarihi ticaret yolu üzerinde, Büyükçekmece Gölü‘nün Marmara Denizi ile birleştiği noktada yapılmıştır. Mimar Sinan tarafından inşa edilen köprü, İstanbul’a 36 km uzaklıkta yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman Zigetvar Seferi‘ne çıkarken, ordunun, Büyükçekmece Gölü ile denizin birleştiği bu noktadan sallarla karşıya geçmekte çok zorlanması üzerine buraya köprü yapılmasını emretmiştir. Ancak Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar Kuşatması’nda öldüğü için köprü, oğlu II. Selim zamanında, 1567‘de tamamlanmıştır.Köprünün yapımcı büyük üstad Mimar Koca Sinan’ın “Köprü, eserlerimin içerisinde şaheserimdir.” dediği bu köprü, 636 metre uzunluğunda, 7,17 metre genişliğindedir. 4 ayrı bölümden ve 28 kemerden oluşan köprünün yapımı sırasında, gölün suları büyük tulumbalarla boşaltılarak, 40.000 m³ taş kullanılmıştır.1986-1989 yılları arasında restore edilen köprü ilçenin sembolüdür.
Bir Cevap Yazın