Günahlardan Berâet Edilen Gece: “Berat Kandili”

Günahlardan Berâet Edilen Gece: "Berat Kandili"

Bu sene Ramazan Ayı yaklaştıkça içim kıpır kıpır ediyor. Ne yalan söyleyeyim önceki senelerde böyle duygularda olmuyordum. Bu sene farklı bir his, farklı bir coşku var içimde…

Berat Kandili(Berâet Kandili), (Arapça: ليلة منتصف شعبان, Şaban’ın yarısı) dinimizde kutsal kabul edilmiş gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan bu gece, yani Ramazan Ayına son 15 gün kala Berat Kandilini kutluyoruz. Bu gece ile ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah’u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim” diye buyurur.”

İşte o gece bu gecedir, Berat Kandilidir…

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)’in Berat Kandili’nde Ettiği Dua

“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim”

“Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike.”

Anlamı:

“Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin.”

Berat Kandilinin Önemi Hakkında Hadis-i Şerif

Hz. Âişe Vâlidemiz, Peygamber efendimizin Berât gecesinde, sabaha kadar ibâdet ettiğini görünce sordu:

– Yâ Resûlallah, Allahü Teâlâ’nın en sevgili kulusun! Buna rağmen niçin bu kadar kendini yoruyorsun?

Peygamber Efendimiz şöyle cevap verdi:

– Ey Âişe, ben şükredici kul olmayayım mı? Ey Âişe, sen bu gecede, ne olduğunu bilir misin?

Âişe Vâlidemiz tekrar sordu:

– Bu gecenin diğer gecelerden üstünlüğü nedir yâ Resûlallah?

Peygamber Efendimiz şöyle cevap verdi:

– Bu sene içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu sene içinde öleceklerin isimleri bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahü Teâlâ’ya arz olunur.

Bir kimse, evinden ayrılıp yolculuğa çıkar. Hâlbuki, onun adı yaşıyanlar defterinden, ölüler defterine geçirilmiştir. Gâfil olmamalı, bu geceyi mutlaka ihyâ etmelidir. Kazâ namazı kılmalı, Kur”ân-ı Kerîm okumalı, duâ, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmelidir. Bunların sevâbını ölülere de göndermelidir. Bu gecelere saygı göstermek, günâh işlememekle olur. Bu gece, Allahü Teâlâ’nın ihsân ettiği bütün nimetlere şükretmeli, yapılan hatâlar, günâhlar için de tevbe istiğfar etmeli, cehennem ateşinden kurtulmayı istemelidir. 

“Yâ Rabbî, bize dünya ve âhiret saâdeti ihsân eyle, bize hidâyet verdikten sonra, kalblerimizi kaydırma”

“Berat Gecesiyle af kapısından giren, Ramazan Ayının ve Kadir Gecesinin bereketine gönlü uyananlardan olmamız dileğiyle…”

Bir Cevap Yazın

© 2010 - 2018 Nihalce. Tüm Hakları Saklıdır.
Lestat
Önceki yazıyı okuyun:
Sigarayı Bıraktım - 9. Gün
Sigarayı Bıraktım – 9. Gün

Dün ilk defa ağlamadım... ... ve bugün anladım ki, ben Sigarayı Bıraktım... .....

Kapat