Hiperekojen Odak – Kalpte Parlaklık Nedir?
Tam 4 aydır yazı yazmadığımı farkettim. Bu arada hayatımızda önemli bir gelişme oldu. Hiperekojen odak yazısıda sırf bu yüzden bloguma konu oldu. İnci abla oluyor 🙂 Bu sefer sürpriz yumurtadan bir erkek çıktı. ♥♥♥
Bu ay ki kontrolümde doktorum bebeğin kalbinde bir parlaklık olduğunu söyledi. Tıp dilinde Hiperekojen Odak.
Hiperekojen Odak – Kalpte Parlaklık Nedir?
Genellikle hamileliğin 18 ve 22. haftaları arasında görülen, gebelik ilerledikçe kaybolan kalp kasındaki kireçlenme, bir tür mineral birikintisi. Normal gebeliklerin %1-2’sinde görülüyor, down sendromlu bebeklerinde %21-25’inde.
Doktorumun ultrason incelemesi sonucunda başka bir bulgu yoktu. Ama doğumda herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için ayrıntılı – detaylı ultrason çektirmemiz gerekiyordu. Bir nevi içimizi ferahlatmak, yada bebekte down sendromu veya trizomi 13 varsa bunu önceden öğrenmek.
Böyle bir şeyi duymak hamile bir kadın için ne kadar stresli bir durum az çok tahmin edersiniz. Zaten bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen doktorunuz sizde de böyle bir bulguyla karşılaştı ve sizde benim yaptığım gibi internette araştırma yapıp kafanızı iyice karıştırıyorsunuz.
Ayrıntılı ultrason için Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu‘nu tercih ettik. Öncelikle belirtmeliyim ki, Dr. Zeki Bey bugüne kadar tanıdığım en kibar doktor. Tam bir beyefendi. Hiç abartmıyorum. İşini de o kadar dikkatli, özenli ve iyi yapıyor ki. Hiç bir detayı atlamadan. Sakin sakin anlatarak. Kızımda Prof. Dr. Rıza Madazlı‘da ayrıntılı ultrasonu çektirmiştik. Dr. Rıza Bey’de yakın tarihe randevu bulamadığımız için en yakın tarih olan (1 hafta sonrası) Dr. Zeki Bey’i tercih ettik. Nasıl olur, iyi sonuç alır mıyız? Birde böyle bir sorunumuz varken-i düşünürken gerçekten çok memnun kaldık.
Dr. Zeki Şahinoğlu tek tek bebeğin her yerini inceledi. Mide, böbrek, bağırsak, kalp, ense, burun kemiği, çene ve hatta diş yapısına kadar. 21 haftalık bebekte tüm bunların oluşmuş olması hayret ettiriyor insana. Her bölümü incelerken daha öncede dediğim gibi tek tek anlattı. O bölümün nasıl olması gerektiği ve bebekte nasıl olduğu hakkında bilgiler verdi. Çok şükür bebeğimizin kalbinde bulunan parlaklık geçiciydi ve herhangi bir anomali belirtisi değildi.
O kadar uzun bir hafta geçirmiştim ki. Sürekli kötüyü düşünerek geçen koskoca bir hafta. Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu‘nun muayenehanesinden çıkarken kuş kadar hafif ve ikinci bir bebeğin geliyor olduğunu idrak etmiş durumdaydım. Geliyor yeniden uykusuz geceler 🙂
Canan
28 Eylül 2018 at 14:42Nihal
28 Eylül 2018 at 14:50