Sirke İle Bakteri Temizliği

Sirke İle Bakteri Temizliği

Ah Mite Vah Mite Sen Neymişsin Sen! yazımda bahsettiğim gibi, Mite’lerden haberdar olduktan sonra pek rahat uyuyamaz oldum. Ne kadar temizlik yapsam da, sanki her yer bakteri dolu. Bugün okuduğum bir haberde, ne kadar temizlik yaparsak yapalım, bakterilerin önüne geçmenin mümkün olunamayacağını onayladım…

Diş fırçamız bile bakteri kaynıyormuş, -ki diş fırçalarımızı en kötü günde 1 kere ağzımıza sokup dişlerimizi fırçalıyoruz.

Mutfaktaki ocağımızdan hiç beklermiydik, bakteri yuvası olabileceğini. Açıkçası ben beklemezdim.

Banyolar bakterilerin malikanesiymiş. Sifon çekildikten sonra bakteriler havai fişek gibi etrafa yayılıyorlarmış. Bakterilerin banyoları sevmesinin en büyük etkeni, karanlık ve nemli ortamları daha çok sevmeleriymiş. Banyolarımızı devamlı havalandırırsak belki bu sıkıntıdan bir nebzede olsa kurtulabiliriz.

Dahada kötüsü salondaki elektrik anahtarlarıymış. 

Yabancı uzmanların bakteriler için çözümü: Sirke. Bir çoğumuz sirkenin nasıl bir temizlik etkisi yarattığını biliyordur. Bilmeyenler için işte sirke ile temizlik önerilerim…

Ev temizliği yaparken tahta yüzeylerde 4 litre suya 1 su bardağı sirke eklemelisiniz. 

Bulaşık makinelerinde yılda en azından bir kere, makinenizin deterjan bölümüne sirke koyarak kısa programda boş olarak makinenizi çalıştırarak içinde birikmiş kireç ve deterjan artıklarından kurtulabilirsiniz. 

Banyo fayans aralarının temizliği için, saf sirkeyi derzlerin üzerine sıkıp en az bir saat kadar bekletin. Bekleme sonrası fırça ile temizleyin. Çıkan renge inanamayacaksınız.

Çamaşırlarınız içinde sirke biçilmiş kaftandır. Lekeli çamaşırlarınıza sıkacağınız birkaç damla sirke ile bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Beyaz çamaşırlarınızı sirkede bekletmek beyazlıklarını geri getirecektir. Çamaşır makinesinin deterjan artıklarını temizlemek ve çamaşırlarınızı renklendirmek için durulama sırasında yumuşatıcı haznesine 1 su bardağı sirke ekleyebilirsiniz.

Mutfak temizliğinde sirkenin marifetleri büyük. Kahve makinenizi sirke ile çok rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Paslanmaz çelik tencerelerinizi, çatal-bıçağınızı pırıl pırıl yapmak istiyorsanız, saf sirke ve tuz ile ovalayarak istediğiniz parlaklığa kavuşabilirsiniz. Kesme tahtaları da bakteri yuvalarından biridir. Evinizde mutlaka iki tane kesme tahtası bulundurmanızı öneririm. Birinde etlerinizi diğerinde sebzelerinizi doğramalısınız. Ayrıca kesme tahtalarını temizlemek içik sirkeden yardım alabilirsiniz. 

Seyreltilmiş sirke ile camlarınızı silebilir (başta dediğim gibi, 1 su bardağı sirke 4 litre suda seyreltilebilir.), yer yüzeylerini, lekeli halıları, banyo perdelerini, koltuk kumaşlarını, yatakları, ahşap eşyayı (seyreltilmiş sirke ve zeytinyağı ile birleştirerek) gönül rahatlığı ile temizleyebilirsiniz. Hem bakterilerden kurtulursunuz, hemde sağlıklı bir temizlik elde etmiş olursunuz. 

Heee bir de unutmadan, “Sirke ile temizlenen evlere kötü göz işlemez” derler. 

1 Yorum Var

  • Dip Köşe Temizlik

    12 Ağustos 2016 at 11:57
    Sirkenin hijyen açısından kullanılması temizlik açısından büyük önem taşıyor. Yararlı bir içerik olmuş.

Bir Cevap Yazın

© 2010 - 2018 Nihalce. Tüm Hakları Saklıdır.
Lestat
Önceki yazıyı okuyun:
Kolesterol İyi Yaşamak!
Kolesterol İle Yaşamak!

Eskiden kolesterol dendiği zaman, yaşlı insanlarda olan bir hastalık olarak düşünürdüm. Rutin tahlillerimi yaptırdığımda kolesterolüm yüksek çıkınca şok oldum. Meğer...

Kapat